WAARAAN HERKEN JE EEN GOEDE VAARBEWIJSOPLEIDING?

Artikel - WAARAAN HERKEN JE EEN GOEDE VAARBEWIJSOPLEIDING?ER BESTAAT GEEN ERKENNING Jan en alleman mag vaarbewijsopleidingen verzorgen. Er zijn opleidingen die het heel goed doen maar er zit ook veel kaf onder het koren. Wees op je hoede als een vaarbewijsopleiding promotie maakt met de term ‘erkende opleiding’, want er bestaat geen erkenning voor vaarbewijsopleidingen. We kennen in Nederland de Commissie WatersportOpleidingen (CWO). Deze commissie coördineert met name de praktijkopleidingen. Voor de theorie opleidingen klein vaarbewijs, marifonie en Marcom-B gelden geen voorschriften of regels. Kijk dus goed uit voor je met een opleiding in zee te gaan.

WAAR MOET JE OP LETTEN?
Het HISWA keurmerk
Wat de Bovag is voor de autobranche is de HISWA voor de watersport. Met het HISWA keurmerk kun je ervan uitgaan dat het om een serieus bedrijf gaat en dat de service een stuk verder gaat dan de voordeur.

Een compleet aanbod
Een goede vaarbewijsopleiding geven is best lastig. Het gaat niet alleen om regeltjes maar ook om veiligheid. Een breed cursusaanbod; Vaarbewijs I en II, Marifonie, Marcom-B en Theoretische KustNavigatie (TKN) staat garant voor een brede deskundigheid.

Service
Een opleiding biedt meer dan alleen lessen. Je kunt dat vaak al zien aan de brochure of de internetsite. Daar moet meer in staan dan alleen hoe je je moet aanmelden. Als je niet helemaal zeker bent bel ze eens op.

WAT MAG JE VERWACHTEN?
Goede voorlichting
Als je niet weet of je een vaarbewijs nodig hebt of niet moet je gewoon kunnen bellen. Hetzelfde geldt voor het marifoon- certificaat, maar ook voor het International Certificate of Competence (ICC).

Goed lesmateriaal
Cursussen zijn moeilijk met elkaar te vergelijken. Je zou daar - voor twee keer dezelfde cursus moeten volgen bij twee verschillende opleidingen. Daar zit niemand op te wachten. Wat je wel kunt vergelijken is het cursusmateriaal. Bestel voor je je inschrijft voor een cursus eerst het lesmateriaal. Als dat duidelijk en helder is dan is de kans groot dat de cursus ook goed is.

Een heldere offerte
Als je met een groep bent vraag dan eerst een offerte. Let daar bij vooral op de mogelijke bijkomende kosten. Accepteer geen onduidelijke mondelinge afspraken.

Voor meer informatie kijk op www.watersportcursussen.nl of bel met 0162-323396
Ben Ros,
Vaarbewijsopleidingen (VBO)
info@benros.nl

Facebook Comments "WAARAAN HERKEN JE EEN GOEDE VAARBEWIJSOPLEIDING?"
                         my-ip